Простий, зрозумлий сюжет, який можна перенести куди завгодно: у пострадянське кримнальне середовище 90-х, в Англю часв норманських набгв чи, як у Захар Беркут, – у Карпати XIII столття. Отже, як можна помтити, Захар Беркут вдйшов вд повст Франка не дуже далеко, як не дуже далеко вдйшли вд опису сюжету фльму останн два абзаци (частково це було зроблено, щоб обйти деяк спойлери).
Виявляться, смливий мисливець Захар Беркут його група однодумцв готов знищити вйсько у них для цього фантастичний план. З настанням свтанку хану доповдають про те, що трапилося. У далогах Захара Беркута – безодня клше банальних висловв, на кшталт: Я знав, що ти це скажеш! У фльм часто трапляються огрхи: нод пдкачу темп, нод саундтрек набрида… Постановка бльшост бов, будьмо вдверт, слабка, це видно з рзкого монтажу, що скаче. Голлвудський актор, який зграв старйшину — Захара Беркута, розповдав, як був вражений красою укранських Карпат як з захватом переносився у суворе життя грського племен Х столття: "Я бачу, що укранц дуже пишаються сторю, описаною в повст "Захар Беркут", що для них ця сторя дуже важливою. "Захара Беркута" знмали неподалк Синевирсько поляни. Вн також зазначив, що жодного разу не чув вн ноземних зрок, яких багато знялося у фльм, якихось особливих забаганок. Ця стрчка — наймасштабнший сторичний екшн часв незалежно Украни, знятий за мотивами однойменно повст вана Франка. Нагадамо, проект став переможцем Дев'ятого птчингу Державного агентства Украни з питань кно. Дал: фльм затягнутий, деяк сцени просто втомлюють. Мен здаться, що переосмислити цнност ма кожен з нас та подивитися цей фльм”, - вген Галич, лдер гурту О.
Фльму надано категорю 12+, тобто рекомендовано його перегляд з 12 рокв. Це не може не викликати поваги. Бурунда був у лют, коли про це дзнався. Протистоять монголам жител старовинного села Тухля, вс як на пдбр: мисливц, вони, геро. Захар Беркут хоча б схожий на фльм, де було проведено якусь роботу хоча б у послдовност само оповд при перенос на екран. Я хвилююся за цей фльм як за власну дитину, яку треба вдпустити у велике плавання. Не впевнена, що зменшення хньо клькост не вплинуло б на динамку фльму… та все ж, як на мене, романтичну лню фльму можна було б трохи пдсилити.
У Львов вдбувся допрем’рний показ Захара Беркута. Фльм заснований на однойменнй новел вана Франка. Мене весь час не полишали вдчуття, що я дивлюся голлвудське кно: якогось -надцятого Робн Гуда чи "Хоробре серце". 7 жовтня у Львов вдбувся допрем’рний показ: обрали наше мсто, тому що тут творив ван Франко, а також под повст вдбуваються на територ сучасно Льввщини. “сторя Захара Беркута та вдважних тухольцв – це сторя про одну з головних речей у свт – про мужнсть. Кадр з фльму "Захар Беркут"У прокат вийшов Захар Беркут – ще одне укранське кно бльш-менш патротичного спрямування.
У проект також узяли участь голлвудськ колеги. Продюсерами фльму з американського боку виступили Джефф Райс, Юрй Карновський Раджа Коллнз.